ДВА ПУТА ПОДВУЧЕНО

ДВА ПУТА ПОДВУЧЕНО
ЗАИСТА, ПУСТИТЕ ПТИЦУ ИЗ КАВЕЗА!

друкчија незнана (Србија)

друкчија незнана (Србија)
НЕЧИСТА СРБИЈА:трауматско искуство (титоизам)

Translate

ИЗВИЊЕЊЕ

На овом блогу смо уочили чињеницу да су на десетине препоручених видеа, или клипова, у међувремену постали недоступни, не нашом вољом. Због тога се извињавамо посетиоцима ове локације...По.Рт.Ал

понедељак, 20. јун 2016.

Даровитима данас није нимало лако / Светлана Бојковић


Светлана Бојковић: Даровитима данас није нимало лако / Вукица Стругар | 19. јун 2016. 17:13 |
Глумица Светлана Бојковић о глуми и животу у Финској, недостатку правих узора и урушеним вредностима: Изузетне личности лоше пролазе, пате и сметају другима. Одласком у Финску први пут у животу имала сам времена за себе
ЛЕТЊЕ београдске дане Светлана Бојковић проводи у свом стану у Нушићевој улици, а ни јунска врелина ни лакша повреда стопала, не могу да покваре ведрину и позитивни дух популарне глумице. Већ четири године, са супругом Славком Круљевићем (нашим амбасадором у Финској) живи на релацији Хелсинки - Београд и то, како каже, онако како је одувек желела. На свом личном репертоару "држи" само једну, али вредну представу (у Бањалуци "Госпођу министарку", с редитељским потписом Милице Краљ), за коју многи кажу да је остварила једну од најбољих савремених министарки. Прва добитница наше награде "Жанка Стокић", ових дана добила је још једно специфично признање - нашла се међу сто одабраних у књизи "Изузетне жене Србије 20. и 21. века" Неде Тодоровић и Радмиле Станковић.
- Колико сам схватила, избор није прављен само по исказаним квалитетима у одређеним областима, већ на основу комплетне личности. Зато је наћи се међу сто изабраних, и те како велико признање - каже на почетку разговора Светлана Бојковић.
* Ко су за вас изузетне личности нашег доба?
- Ово време их, нажалост, не негује ни на једној сцени: како уметничкој, тако политичкој. Напротив. Изузетни лоше пролазе, често пате, понекад сметају. Данашња мерила вредности све су спустила на медиокритетски, па и нижи ниво. Због тога није лако даровитима: таленат ако се не оствари, почиње да пече и разара оног ко га има... Пре неки дан прочитала сам интервју с Љубомиром Симовићем и помислила колико су се сви ти велики, мудри људи повукли у неке мале енклаве. Нажалост, ми нисмо земља која уме такве да препозна, залива и негује. Јер, живимо у време када више ништа није важно. Остаје само да се даровити међусобно "препознају", сличан се сличном радује. И уме да поштује туђи квалитет и таленат.
* Како да поново успоставимо критеријуме које смо некада имали?
- Пре свега, важно је ко арбитрира у вредновању. Треба се вратити на основе: прво учитељи, па други педагози, а онда и они који постављају остале критеријуме. Ако се тај низ изгуби и сроза, какав резултат се уопште може очекивати? Сада је готово изненађење када уистину вредан човек добије признање, када је поштован онај ко је достојан поштовања. Пристижу младе генерације, а узора је све мање и могућности да се на неког и нешто угледају. Истина, тако је свуда, не само код нас: профит и зарада једини су императиви. Таквом свету шта значи култура? Испада да је само хоби... У овим околностима урушила се и породица. И она је остала без узора.
* Некада су се школарци надметали у рецитовању и лепом говору, данас смо сведоци свакодневног "простачења" у медијима и на јавној сцени?
- О томе и говорим, све се урушава. Да и не помињем ТВ програме, ријалитије, таблоиде. Неки дан сам слушала како се медијско праћење убиства оне несрећне певачице претворило у ријалити шоу без краја. Није то криза морала. Етика више не постоји, нема ни минимума скрупула. Само се мисли на тираж и зараду, који више нису главни него једини циљ.
* Већ неколико година живите у Финској. Да ли је Европа "финија" и конзервативнија него што ми мислимо?
- Ипак јесте. Ако говорим конкретно о скандинавским земљама, морам да истакнем да се у њима култура уочава на сваком кораку. У начину живота, као и у бројним уметничким фестивалима, музичким догађајима, изложбама, божанственим књижарама на сваком кораку. Фински је мали језик, али код њих нема неписмених. И још сам нешто приметила: тамо не можете препознати богатог човека. Нико се не облачи "бесно" и нападно, сви возе солидна кола, ништа се не показује споља, скоројевићки. А и то је ствар културе.
* Нама је често менталитет алиби и изговор за ствари које бисмо могли да поправимо и у себи и око себе?
- Нушић је почетком 20. века писао колумне у "Политици", на основу којих је пре десетак година Фондација Љиљане и Дарка Рибникара штампала књигу "Све је као некад". Из тих колумни касније су произашле његове најбоље комедије. Суштина је да се од Нушићевог времена до данас ништа није променило. И онда се крало као и данас. Онда на мало, данас на велико. Али, крађа је крађа. Менталитет може да се васпита ако се систематски улаже у то васпитање. Тако се ствара озбиљно, грађанско друштво.
* Одлазак у Финску условио је и ваше удаљавање од професије. Да ли се осећате ускраћено или награђено?
- Награђено, јер сам први пут у животу имала времена за себе! Удаљила сам се од свега, посматрала, процењивала, размишљала. Цео живот ми је у некој акцији, пријало ми је удаљавање. И цео тај пут ме је одвео у - једноставност. У неке мале, обичне ствари. Увек сам била радознала и волела да читам, сад сам коначно имала довољно времена да прочитам неке нове књиге, али и да се вратим старим. Почела сам да обраћам пажњу на све оно на шта раније нисам стизала. Када је о глуми реч, све сам извагала пре одласка. Мислим да је био прави тренутак да направим паузу и дођем до тачке када више ништа, стварно, не морам! У крајњој линији, такав став приличи и мојим годинама, али и осећању које сам имала годинама пре одласка - одавно ми се нису нудили изазовни глумачки задаци.
* Није само новац разлог што је и театар у кризи?
- Позориште је дуго одолевало општем пропадању. Нажалост, више не. Та чињеница јесте ствар новца, мада не само новца. Види се то по репертоарима кућа, редитељским решењима, најмање по глумачким креацијама. Још је много даровитих глумаца, али је све мање добрих педагога, глумачких школа, и могућности да млади дођу до ангажмана.
* Које су биле најбоље године за наше глумиште?
- Шездесете и седамдесете. У то време земља се отварала према целом свету. А данас ни у свету нема више као пре великих личности, не само на уметничкој већ и на политичкој сцени. И време је убрзано, свако чудо и вест само за три дана... Отуда и жал за прошлошћу.
* Као педагог сте извели једну класу, колико се данашњи млади разликују од ваше генерације?
- Мање раде или уопште не раде на себи. Живимо у дигиталниој ери, мало ко и чита књиге. Ни време им не иде наруку: стално се јуре и скупљају неки поени, ствари добијају формалну уместо суштинску важност. Моја гимназијска генерација одлазила је колективно у позориште. То им је "наметала" школа, па иако многи нису постали глумци, постали су културни људи.
* Играли сте Милунку Савић, Жанку Стокић, Чучук Стану... Јесмо ли се на прави начин одужили нашим великанима?
- Нисмо. Ни близу. Постоје, истина, неки појединачни случајеви. Ето, Вида Огњеновић је један комад посветила Милеви Ајнштајн. Има још понеки, ретки пример. Али све су то спорадични случајеви. Зашто на нашим телевизијама нема серија насталих на домаћој литератури уместо петпарачких сапуница, поготово у доба у коме се тако мало чита? Па, велика гледаност Шотрине "Зоне Замфирове" учинила је да се Сремац више него раније тражи у библиотекама! За разлику од нас, Енглези свог Шекспира играју већ четири стотине година, у свим могућим верзијама. И никада неће престати.
ИСКРЕНА ПРИЈАТЕЉСТВА НАЈВЕЋА ВРЕДНОСТ
* У посети смо затекли вашу "двоструку" куму Весну Чипчић, коју сте и венчали и крстили. Петар Краљ је, такође, био ваш велики пријатељ...
- У глумачком свету има искрених пријатељстава, уметници се међусобно дубље и боље разумеју. Верујем да код оних правих изостају сујета и завист, све што "загађује" добре односе. Таква пријатељства постала су још вреднија у доба када се све своди на "симбиозу", рачуницу, калкулацију. Дружим се с мојом кумом Весном, Горданом Јањић из Народног позоришта, Бранкицом Васовић, Цисаном Мурисидзе. Недавно су дошле да ме обиђу другарице и рекле: "Код тебе правимо журку, све ћемо донети, ти само седи!" Тако је и било: нас девет седеле смо и уживало до два сата ноћу.

среда, 15. јун 2016.

Удружење зетова "Златни привезак" из Дубља...


Миражџија сам тим се дичим /  З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ | 11. јун 2016. 08:05 | Удружење зетова "Златни привезак" из Дубља обележило славу. У 345 домаћинстава има чак 72 зета на миразу
ДАЈ боже да се дубљански зетови множе! И да се пате! - наздравио је Славољуб Тасић, колачар Спасовдана, крсне славе Удружења зетова "Златни привезак", из Дубља код Свилајнца. - 
- Немој да се пате, него да их има! - добацио је Љубиша Антић.
- Важно је да смо ми спасли село од изумирања. Напунили смо им куће. Зато и прослављамо Спасовдан - нашалио се Жика Станојловић, познатији као Жика Гала.
Повео се потом разговор о томе ко је "убо из прве", јер су му ташта или таст брзо преминули, шалили су се на свој рачун да они имају свекра и свекрву, а не таста и ташту, и да се не зна да ли су се спасли они или њихове супруге... Тек, у једном су се сви сложили - да су им супруге веома љубоморне и да ће наредне године крсну славу прослављати с њима.
Врцави на језику и увек спремни на шалу, чланови овог удружења, основаног пре четири године, поносни су што су на миразу, јер их у жениној кући поштују, за разлику од других делова Поморавља где важи она народна, да нема ничег горег но бити регрут, шегрт и призетко. Како било, тек у 345 домаћинстава у Дубљу има 72 зета на миразу. Најмлађи Марко Грујић призетио се пре пола године, а најстарији је Симеон Стојановић (85).
- Није била мала ствар призетити се у Дубљу, јер нису примали свакога - вели Станојловић. - Једног шнајдера су изболи ножем јер је некоме хтео да отме девојку и да се призети. И сада је многима криво што ми имамо ово удружење. Ја сам срећан с Весном. Ето, идуће године биће ми 50 година матуре у Дубљу.
Он додаје да је у једном домаћинству било чак четири презимена, јер су се рађале ћерке јединице, а зетови долазили на мираз. Деда, староседелац, носио је презиме Стојановић, а зетови Векић, Вакуловић и Вукосављевић.
Чланови Удружења "Златни привезак"
Ни деда Симеон се није покајао што је, иако је из истог села, дошао код Љубице, док је његов брат остао на очевом имању. Љубиша Антић, родом из Пирота, који је имао петоро браће и сестара, довео је на мираз и млађег брата Петра. Ништа им, каже, не фали. Нека буде што више миражџија.
- Дубље има највише зетова на миразу у целој околини. Али ми се разликујемо од миражџија у оближњој Војсци, који такође имају удружење. Тамо су жене газде у кући. А ми смо златни привесци. Чик нека неко каже другачије! - поносно каже Живорад Марјановић, који је на мираз дошао код јединице Зорице, и додаје да су они "ретке птице", да увек могу да ставе капут на леђа и да "одлете".
СТАТУТ
ИАКО још нису сачинили статут удружења, смислили су многе чланове.
- Члан први, на пример, гласи: "Таст не сме да туче зета." Други: "Не сме рукама, али може мотком." Најбитније је што зет мора да остави потомство у кући, а у то не сме да се меша нико са стране - шалио се и Ивица Ивановић, звани Секула, председник Удружења зетова.
Шаљивџија Жика Станојловић
ЗАВРШИЛИ НА ФИЛМУ
КРАТКИ филм о дубљанским зетовима, који је урадила ТВ Центар из Свилајнца, на Фестивалу етнолошког филма у оквиру манифестације "Хомољски мотиви" у Кучеву 2013. године освојио је награду "Сребрни пастир". Конкуренција је била веома јака, нарочито продукција РТС, а на челу жирија био је Ђорђе Кадијевић.

четвртак, 9. јун 2016.

Београдска Слава и литија - пренесена Благовест београдским улицама



Домаћин славе ове  2016. године је помоћник градоначелника Борко Милосављевић који је рекао да је слава лепа прилика да се сви окупе додајући да је порука крсне славе да нада никада не умире.
''Као што је град у својој исторји имао турбуленције из којих се поново рађао из пепела и слава је делила судбину и патњу града. Порука крсне славе јесте да нада никада не умире и да је нада у будућност несто чему сви тежимо'', рекао је Милосављевић позивајући све Београђане да се придруже обележавању.
Он је навео да је Спасовдан празник који не познаје етничке и верске разлике и да га празнају сви. Милосављевић је истакао и да ће Спасовданска литија кренути у 11.30 из улице Адмирала Гепрата и да ће се кретати уобичајном трасом
Фотографија "Курира"
Према његовим речима, прво стајање, за молитве за живот и здравље Београђана, биће код Теразијске чесме, друго код Саборне цркве, за молитву за мир и благостање, док је треће молитва за помен свим жртвама који су животе дали за очување и слободу Београда у дворишту Вазнесењске цркве. Старешина Вазнесењске цркве Арсеније Арсенијевић рекао је да је Вазнесење господње велики хришћански празник.
Оцењујући да није случајно што је Београд изабрао ту славу и што се она очувала тако дуго, Арсенијевић је додао да она указује какав је био жвот града који је био стално рушен, али се увек обнављао.

''Окупићемо се у девет сати на литургији коју треба да служи патријарх Иринеј, а након тога ће бити одржана литија која треба да пренесе благовест кроз улице и буде наша заједничка молитва за све'', рекао је Арсенијевић.

НИЈЕ ДОСТУПАН...

Видео није доступан. Када преузимате одређене клипове и документарце са ЈУ ТУБА, и препоручујете их као посебне постове, увек постоји могућност, кроз време, да те препоручене ствари буду обрисане, цензурисане, из разних побуда; и зато са тим стварима треба бити опрезан. На По.Рт.Алу има пуно таквих ствари, на жалост, које су временом постале недоступне! Ivan Pernar razotkrio Pupovca pred Srbima u Beogradu i objasnio moć medi… ЛеЗ 0016639 ZAGREB U ŠOKU: Naučno potvrđeno da su Hrvati potomci Srba! ЛеЗ 0016640 ALBANCI U ŠOKU: Otkriveno ko je bio deda Hašima Tačija! Slavio je MITRO… ЛеЗ 0016641 Nešto krupno sprema se pred našim vratima - SAD, Rusija, Iran, Izrael ЛеЗ 0011216 SVAKI ALBANAC MORA DA POGLEDA OVAJ SNIMAK ЛеЗ 0011214 MASONI VRACAJU KOSOVO SRBIJI!!! ЛеЗ 0011213 RUSIJA I KINA USKORO VRACAJU KOSOVO SRBIJI… ЛеЗ 0011212 AMRICKI SPECIJALCI USLI NA KOSOVO! - Sta se to sprema na jugu Srbije ЛеЗ 0011210 SVI SRBI CE PONOVO ZIVETI U JEDNOJ DRZAVI… ЛеЗ 0011205 SOKANTNO: MASONI PRAVE NOVU KRALJEVINU SRBIJU?! ЛеЗ 0011205 MASONI USKORO PRAVE TRECU JUGOSLAVIJU ЛеЗ 0011203 AMERIČKI ŠPIJUNI HITNO EVAKUISANI iz Sirije nakon što je Tramp odao sve … ЛеЗ 0011194 BORIS TADIĆ OTKRIO nepoznate detalje oko Kosova - Đinđić i Koštunica su … ЛеЗ 0011193 NEVEROVATNA VEST KOD LAZANSKOG: IVO ANDRIC JE BOSNJACIMA SAM NANEO VISE … ЛеЗ 0011192 Jugoslav Petrusic na kosovu ЛеЗ 0011189 RUSIJA SPREMA MILORADA ULEMEKA "LEGIJU" ZA UPAD NA KOSOVO ЛеЗ 0011188 JEZIVO PROROČANSTVO MASONSKOG VOĐE - Čovek koji je predvideo dva svetska… ЛеЗ 0011178 ''BALKANSKI SKANDAL'' - POGLEDAJTE NOVE GRANICE U REGIONU! ЛеЗ 0011162 SUMNJIVA SMRT U LIBIJI : Ambasador bio sam u kolima! - PRE POGIBIJE TRAZ… Уторак, 16. мај 2017. ЛеЗ 0011161

Свим препорученим садржајима, По.Рт.Ал додаје редни број. Колико има таквих прилога, међу хиљадама других, који су у међувремену постали недоступни, обрисани, цензурисани? Више него што претпостављамо! (Уочи Божића 2020. Јужна Шведска...)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

КЊИЖАРА ПИСАЦА
Планетарна, најбржа куповина књига и часописа : Дућан "ЗАВЕТИНЕ"